Interesantne baštovanske ideje


Postoje neke opšte greške koje početnici u baštovanstvu uobičajeno čine i one se prvenstveno odnose na takozvani potrošni materijal. Možete puno da uštedite samo ako uvidite kako da iskoristite ono što već imate. Baštovani početnici standardno muku muče večito u jesenje doba sakupljajući lišće i grane, i pokušavajući ili da ih prebace đubretarima na dalju brigu ili ih prosto spaljuju. Ovim poslednjim se zagađuje okolina, ali isto tako postoji opasnost da vatra zahvati i okolne biljke ili objekte i prenese se dalje praveći nesagledivu štetu. A zaista nema potrebe za tim.

U proleće se ti isti baštovani početnici dovijaju finansijski kako da što jeftinije kupe đubrivo i ovde se ukazuje rešenje. Potrebno je da creditorapido247.com, u slučaju da imate srednju ili veću baštu, odvojite jedan metar kvadratni za komposište. Učinite to u nekom manje vidljivom delu vrta i kako se pojave razno razni organski otpatci vi ih samo donesite do tog prostora i ostavite da tu prirodno trule. U slučaju da duva jači vetar pokrijte komposište najlonom i učvrstite komadima cigle ili debljeg drveta i to je bukvalno sve. Bilo koji tip organskog otpada tu može da ide uključujući i papir, papirnu ambalažu, ljuske od jaja, ostatke od povrća i voća, ono silno lišće koje stalno skupljate i grančice. Tokom kasne jeseni i zime ovi otpatci će istruliti i u prolećno doba imaćete najkvalitetniji kompost potpuno besplatno.

Što se plastičnog otpada tiče kao što su čašice od jogurta, pavlake, pudinga i ostalih proizvoda, čak pakovanja za jaja, stare čizme ili bilo šta što zgodno može da posluži, možete sve te stvari koristiti za rasad i tako sebe poštedeti troškova za nabavku malih saksija.

Prilikom sazrevanja plodova odvojte seme biljaka koje su se pokazale najbolje i posadite ih sledeće sezone, i tako neće biti potrebe da iznova kupujete seme. A ako se udružite sa komšijom koji ima slična interesovanja moći ćete i da razmenjujete biljke, i što je još važnije da razmenjujete baštenski alat, i poštedite sebe kupovine dodatne opreme koja se ređe koristi.

Plastične viljuškice ostale od nekog slavlja slobodno pobodite u leje koje lokalne mačke obožavaju da brste, i tako ćete ih na najbolji način držati podalje od svog povrća ili cveća. A letnje doba možete da iskoristite tako što ćete sa svojom decom da pravite baštenske staze koje ćete bočno obeležavati praznim staklenim bocama koje su naglavačke pobodene u zemlju. Same staze možete najlakše napraviti ako u svež cement ili beton poređate stare slomljene keramičke pločice, sitnije kamene ploče ili šljunak. U slučaju da koristite keramičke pločice zarad mozaik efekta staze, morate da vodite računa da budu podne, jer se one zidne jako proklizavaju.

Za obeležavanje jednakog razmaka između biljaka, a pre samog sađenja, možete da koristite pleh za mafine tako što ćete ga donjom stranom utiskivati u zemlju i ostaće trag krugića na tačnim razmacima. A za sadnju začinskog bilja uvek je zgodno iskoristiti stare kašike koje mogu da se izravnaju čekićem, oboje i na njima napiše koja je vrsta posađena. Možete da pobodete po jednu takvu kašiku uz svaku biljku i kada počne sezona branja znaćete tačno da li berete peršun ili korijander, na primer.