Kako uštedeti na hrani


Kod nas je uobičajeno da jedna porodica ima najveće troškove za hranu. Mesečni računi za struju i komunalije, kao i redovni porezi, uopšte nisu male stavke, ali što se njih tiče, znate na čemu ste i jednom kada ih platite dalje nema šta da razmišljate. Dok je hrana posebna priča, jer i pored nekih okvirnih planova nekako uvek košta više, i na kraju meseca i ne možete da se setite na šta ste dali novac.

I to je upravo pravi trenutak da se seti osnova projektovanja. Svako projektovanje, bilo inženjerskog ili ekonomskog tipa, počinje sa krajnjim ishodom da bi se u koracima vratilo na početno stanje. To u konkretnom primeru vezanom za mesečne izdatke izgleda ovako – proračunajte koliko novca mesečno vaša porodica troši na hranu, a zatim taj broj svedite na dnevnu ili nedeljnu potrošnju, pošto će tako biti lakše da pratite tačne izdatke (pikavippi opiskelijalle).

Zatim taj broj koji ste dobili za dnevnu ili nedeljnu potrošnju pokušajte da umanjite u početku za 10%. Ako ne možete toliko, pokušajte sa smanjenjem od 5% čisto kao prvi pokušaj. Kasnije ćete uspeti da dođete i do 30% i osetićete značajnija poboljšanja u kućnom budžetu, ali za početak svaki mali broj je više nego povoljan.

Sada kada imate dnevni ili nedeljni budžet za trošenje na hranu, podelite taj nedeljni na dnevni čisto da imate proračun do koje granice smete da potrošite i odjednom sve postaje lakše. A zatim ga ciljano vratite na nedeljni opseg. I u te nedeljne troškove uračunajte sedmična sledovanja za doručke, ručkove i večere, ako večerate, ili užine. Ubacite i po koji slatkiš, pogotovo ako imate decu, jer znate da ćete to morati da kupite u svakom slučaju, i uračunajte i pravljenje po nekog kolača ili kupovinu sladoleda, naročito u letnje doba godine.

Pošto ste ograničeni budžetom sada ćete morati da se naučite da neke stvari sa spiska uklonite da bi napravile mesta jeftinijim artiklima. A to je takođe i odličan trenutak da uvedete po dva ili tri dana nedeljno kada ćete jesti jeftiniju, možete da je nazovete zdraviju, hranu ili ćete se odlučiti da umesto kesa zamrznutog povrća u supermarketu kupujete sveže po pijacama. Na ovaj način počećete da razmišljate i o kvalitetu i raznovrsnosti ishrane svoje porodice i neminovno ćete uzimati u obzir ono što je najvažnije, a to je sezonska hrana, koje je uobičajeno i najjeftinija.

Sa tim u vezi stoji i priprema hrane, jer sada možete da izaberete jedan ili dva dana u nedelji kada ćete spremiti većinu obroka i prosto ih zalediti do datuma kad treba da budu iskorišćeni. A ako nabavke planirate i izvodite u krugu porodice, zajedno sa kuvanjem i pripremanjem, tada na licu mesta možete da vaspitavate i svoju decu u pravcu ekonomisanja, tako da će ove uštede doživljavati kao porodičnu zabavu, a ne kaznu. Najbitnije u celom procesu planiranja je da sve preokrenete u kreativnost, a ne jadikovke, i videćete kako radost i sloga ulaze u vašu porodicu, dok se uštede na hrani mogu iskoristiti za neke interesantnije i dugotrajnije izdatke kao što su putovanja ili obrazovanje.