Korov ili lek


U poslednje vreme, pogotovo na Internetu, možete da pronađete mnoštvo saveta za prirodno ili standardno hemijsko suzbijanje korova i to onih takozvanih upornih korovskih vrsta. Međutim, ako bolje porazmislite kada se jedna biljka ponaša toliko žilavo i hrabro u svojoj sredini i uspešno preživljava razne uslove i opet na kraju trijumfuje bez obzira na sve, tada je ta biljka po nečemu ipak posebna. I tako će ovde biti reči o dve vrlo korisne biljke, a koje se tretiraju kao najobičniji korov.

Svi od rane mladosti znamo za maslačak i možemo ga videti bukvalno bilo gde. U slučaju da postoji pukotina u betonu uz sam saobraćaj, on će tu uspešno da izraste i raseje svoje seme dalje. Većina nas se sasvim sigurno u mladosti igrala sa ovom biljkom berući je dok su cvetovi žuti i razduvavajući seme kada pobeli. Ono što ljudi koji se ne bave baštovanstvom ne znaju je da upravo baštovani muče živu muku kako da iskorene ovu biljčicu sa svog zemljišta. Na prvi pogled ona kvari svaki uredan travnjak, a i u slučaju da redovno okopavate svoje leje sa povrćem ili cvećem, ona će ipak nekako da izviri i nastaviće da živi kao da se ništa ne dešava, bez obzira na vaše uporno zalivanje herbicidima ili drugim sredstvima. To može da vam ukaže na medicinski kvalitet maslačka koji se smatra najboljom biljkom za čišćenje jetre, ali i celog organizma baš od hemijskih otrova.

I umesto što se borite protiv maslačka možda je daleko bolje i finansijski daleko isplatljivije da ga iskoristite i čak zaradite na njemu. Prvo treba da znate da maslačak ima dve sezone cvetanja u toku godine, u proleće i u jesen. Svi delovi biljke su lekoviti i nema straha da ga čestim branjem možete iskoreniti. Sve što je potrebno je samo da ga uzberete pre nego što glavica počne iz žute da prelazi u belu i spremite dalje. Žute cvetne glavice mogu da se koriste u ishrani i to tako što im se samo odstrani onaj donji deo koji ih je povezivao sa drškom jer je gorak. Sada tako očišćene cvetove možete da klasično puhujete slane ili slatke, ali da ih probate i sveže, ukus im je vrlo prijatan. Sledeća primena je pravljenje maslačkovog meda, gde se cvetovi ukuvaju sa šećerom i taj sirup ostavi za kolače ili kao sirup protiv kašlja u zimsko doba.

Lišće maslačka se koristi tradicionalno za salate i na pijaci se uvek brzo rasproda ako su listovi veći i kvalitetniji. I isti deo biljke može da se koristi za kuvana variva ili osušen za čaj. Koren se obično vadi u jesen i tada se ili kuva i odmah jede, od njega se spravlja tinktura ili se suši za čaj.

Druga značajna, a korovska biljka je kopriva. Od nje možete praviti medicinske preparate kao što su čajevi i tinkture, ali je možete jesti i svežu u čorbama i varivima. U slučaju da vam i preostane deo ona je fenomenalna kao kompost i tu gde je ona prosuta po tlu ostale biljke bolje i gušće rastu. Zato nemojte značajne biljke tretirati kao korov i bezuspešno se boriti protiv njih, kada možete da ih iskoristite na najbolji mogući način i plus zaradite na njima.