Obrazovanje na budžetu


Svi znamo da je obrazovanje izuzeto važno i da od našeg obrazovanja direktno zavisi i naša budućnost. Ali na ovom mestu je potrebno da se iskreno zapitate koja je to vrsta obrazovanja koja će vam doneti pravu dobit, a neće vam uzeti vreme, kao što je to slučaj sa većinom predmeta iz osnovne i srednje škole, gde ste praktično učili neke opšte ili čak specijalizovane podatke, a koji vam apsolutno neće biti potrebni u životu.

Preduzetnički orjentisanim osobama formalno obrazovanje nije ni potrebno, i ova činjenica obično počinje da se pokazuje na početku njihovog fakultetskog obrazovanja. U toj tački njihovih života, preduzetnici počnu da shvataju da gube vreme po predavanjima i upuštaju se u tržišnu trku, učeći pravila poslovanja na licu mesta. Nekoliko ili par desetina godina kasnije oni su gospodari svojih života i možda nisu idealno obrazovani u nekim drugim oblastima, svoje „neobrazovanje“ obično odlično pokrivaju svojim bogatstvom.

Što se tiče nepreduzetnički orjentisanih osoba, ovde treba napraviti razliku među onima koji moraju da se vrlo strogo i upravo formalno obrazuju i onih kojima to nije potrebno. Ne možete dozvoliti nekome da bude hirurg, laborant ili specializovan inženjer ako pre toga nije prošao godine učeći osnove svoje profesije. Ali u većini ostalih slučajeva vaše obrazovanje je vaša lična i skoro besplatna stvar. I zavisi samo i jedino od vaše volje i discipline (фінанси).

Da li ćete provesti godine i potrošiti veće sume novca svojih roditelja plaćajući škole za računarske eksperte, umetnička zanimanja ili sitnije popravke, ili ćete sve to proći daleko brže, a za minimalne svote novca, zavisi od vaše sposobnosti da pronađete prave, i vama relevantne informacije.

Na Internetu se nalazi obilje potpuno slobodnih kurseva programiranja, uređivanja fotografija i sadržaja vebsajtova, da nije potrebno da plaćate skupe kurseve ili dugotrajne škole. Uz ovo ćete pronaći čitav spektar najboljih profesionalaca u njihovim domenima koji pored kuvanja, rekreacije ili šminkanja, mogu da vas nauče i poslovanju, umetničkim zanatima ili majstorisanju. Online okruženje nudi besplatne univerzitete i sve što se tiče tehnike samog posla koji vas lično zanima možete pronaći odmah i to prezentovano sa stilom i važnim detaljima.

Ako imate umetničke pretenzije naučićete sve vama interesantne tehnike, ali ćete kasnije morati da se pozabavite i učenjem o prezentaciji i marketingu sopstvenog talenta, što ponovo možete da pronađete na Netu.

Naučite se da ekonomišete sopstvenim novcem i, još važnije, vremenom, i jednom kada se odlučite u kom pravcu želite da se profesiosnalno razvijate, uštedite svoje resurse tako što ćete tražiti ciljane informacije koje su vam potrebne da napredujete. Čak i u slučaju da pripadate grupi koja mora da prođe kroz formalno obrazovanje, kao što su lekari ili inženjeri, možete uštedeti godine istraživanja, tako što ćete pratiti najnovija predavanja ili eksperimente najvećih stručnjaka u vašoj oblasti, a upravo preko Interneta.

Zapamtite najvažniju stvar da vreme nije novac, da je vreme daleko važnije od novca. Jer, jednom kada izgubite novac uvek možete da ga zaradite ponovo. Ali jednom kada izgubite vreme, ono je tada izgubljeno zauvek. To neka bude vaša osnovna vodilja ka uspehu u željenoj profesiji гроші.