Proizvodnja i prodaja borovog polena


U svetu je već decenijama vrlo dobro poznato da je borov polen najbolji biljni „imitator“ testosterona i da od njegovog dodavanja u ishranu nećete imati ama baš nikakve neželjene posledice, zato što će se viškovi na prirodan način izbacivati iz tela. Pored toga, polen od bora sadrži mnoštvo aminokiselina i mnogih drugih hranljivih sastojaka. Koriste ga i muškarci i žene za poboljšanje performansi u toku zahtevnijih fizičkih aktivnosti, za podizanje imuniteta, kao i za podmlađivanje. Dodavanjem u svakodnevnu ishranu, pogotovo u prolećno doba, učinićete svom telu veliku i dobru uslugu.

Međutim, glavni problem u celoj ovoj priči jeste da borov polen ne može ili se još uvek vrlo teško nabavlja na Balkanu. Može se pronaći u nekoj vrhunski snabdevenoj prodavnici zdrave hrane,i svakako, može da se naruči preko Interneta, ali se u našim krajevima ne proizvodi, što je prava šteta. Ovo je za ljude koji poseduju mahom planinsko zemljište prava i dragocena informacija, upravo zato što ispred sebe imate jedno nerazvijeno tržište koje jedva čeka da na njemu profitirate.

U slučaju da ste vlasnik zemljišta na planini, pa još ispunjenog velikim borovima, ne bi trebalo da razmišljate u pravcu intenzivne proizvodnje niskorastućih biljnih kultura. I možda mislite da sa takvim zemljištem ne možete mnogo da uradite, osim da posečete drveće i prodate ga kao građevinski ili ogrevni materijal i da se bazično bavite uzgojem životinja kao što su ovce i koze, da znate da mnogo grešite.

Time što imate baš takvo zemljište pred vama se otvara nekoliko mogućnosti takozvane premijum proizvodnje. Vaše serije proizvoda treba da budu ograničene, ali izuzetnog kvaiteta, što će vam doneti manje posla, a više novca. U prolećno doba možete sakupljati borov polen. Možete ga prodavati u praškastom to jest svežem stanju, ali ćete daleko više profitirati ako ga tinkturišete, naravno u kvalitetnom alkoholu, zapakujete u kreativno dizajnirane bočice od obojenog stakla i tako prodajete. Tinktura borovog polena je daleko potentnija od svežeg proizvoda i traje neograničeno. I što je još važnije svaki put prodaćete svoju celokupnu proizvodnju. Kasnije leto je idealan period za sakupljanje borovog meda, što bi zahtevalo nekoliko košnica sa pčelama, kao i uzgoj bobičastog voća. Imajte u vidu da prave, planinske borovnice koštaju više nego duplo od onih kultivisanih i uvek se rasprodaju. A jesen je savršeno vreme za uzgoj nekoliko vrsta egzotičnijih pečuraka.

Time što posedujete planinsko zemljište vi u stvari imate i idealne uslove za specijalne sorte biljaka pod specijalnim uslovima, što se uvek više plaća na tržištu. Držite se najboljeg kvaliteta, ne štedite na dizajnu proizvoda i marketingu, i sasvim sigurno ćete uspeti da profitirate vrlo brzo za relativno uložen mali fizički rad. Imajte u vidu da se tržište borovog polena na teritoriji celog Balkana tek formira i da je ovo vreme sada zapravo idealno da uđete u tržišnu trku i zauzmete najbolju poziciju. Nemojte da vas mrzi ili nemate vremena da učite o biljkama ili potrebama tržišta, jer se ovakva znanja uvek višestruko isplate. Na kraju krajeva, da se bavite skupljanjem borovog polena samo za potrebe svoje porodice opet bi bili na čistom dobitku.