Terasasti vrtovi


U slučaju da posedujete baštu ili vrt koja se nalazi na terenu pod nagibom, kao što su naselja nastala na obodima brda, ne treba da brinete. Nije potrebno da stalno pridikujete kako su svojoj bašti ama baš nigde ne možete da naravite prazan prostor za roštilj, niti deci da priuštite plastični bazen, jer ne može da se montira na kosini. Sve što je potrebno je da sami izvedete horizontalne platforme i uz malo truda i rada možete da imate bajkovit terasast vrt.

Najveći deo posla zapravo se nalazi u planiranju. Potrebno je izmerite kosinu svog zemljišta, ako to već ne znate iz katastarskih i geodetskih podataka, i da odredite koliko terasa ili horizontalnih nivoa možete komotno da napravite. Najidealnije rešenje nije da imate recimo dve platforme koje deli zid od četiri metra. Treba da budete svesni činjenice da ovakav zid mora da nosi svo bočno opterećenje zemlje iza sebe, težinu biljaka, što nije zanemarljivo kada je u pitanju drveće sa razgranatim korenovim sistemima, jer su tu naponska stanja najveća, i plus težinu atmosferske vode, što u toku zime znači i debeo sloj snega ili leda. Što niži potporni zidovi – to veća sigurnost u slučaju obrušavanja. I ne samo to, ovi potporni zidovi mogu da budu širi u podnožju, a uži pri vrhu, što estetski i nije toliko bitno. Upravo iz razloga što ćete takav betonski potporni zid, koji je naravno ukopan dovoljno i ojačan temeljom, obložiti ukrasnim kamenom, pa će cela konstrukcija početi da liči na zidine nekog srednjovekovnog zamka.

Odličan je savet da koristite lokalni, što manje obrađen, kamen kako bi zidovi vaših terasa bili dobro uklopljeni u okolinu. I pored toga, uvek je korisno ostaviti takozvane izolovane niše u takvim zidovima, jer te prostore možete da napunite zemljom i posadite začinske biljke ili žbuniće bobičastog voća. Na ovaj način razbiće se monotonija samog zida, a vi ćete i estetski i ekonomično iskoristiti vertikalne površine bašte. Što se vertikalnih površina tiče, treba istaći još da su bočni zidovi svakog vrta više nego korisni za sadnju ruža puzavica od kojih kasnije možete da sakupljate šipak za čaj ili za džem, i recimo zove, koja ne samo da prelepo miriše, već i jedna predivna lekovita biljka.

Idealno bi bilo da su visine vaših zidova od pola metra do metar i po, i računajte u tom slučaju da je potrebno da ugradite i male stepenice kako bi stigli do najviših terasa. U slučaju da to sebi finansijski možete da priuštite, pre same gradnje vrta provucite vodovodne i odvodne cevi jednom trasom, te na zgodnom zidu priključite česmu. I čak možete da napravite malu metalnu komoru zaklonjenu puzavicama iza koje se nalazi uredno umotano gumeno crevo za zalivanje. Ovo će vam u danima neophodnog zalivanja itekako uštedeti vreme i trud.

Gledajte da ne pretrpate terase visokim i gustim drvećem, već ga držite bočno, a one najudaljenije ili najređe posećene terase iskoristite za sadnju povrća. Terase po kojima ukućani često prolaze ostavite kao travnjak ili prostor za obedovanje ili roštilj. U slučaju da imate manju decu tu im možete postaviti ljuljaške ili druge dečije zanimacije, a cveće posadite negde bočno, gde nikome ne može da smeta, a doprinosi lepoti prostora.