Uzgoj začinskog i ukrasnog bilja


Uobičajeno je gajiti sve po malo, kako to baštovani vole da kažu, kada im na raspolaganju stoji manja bašta ili zemljište. I ovim „sve po malo“ se rešava prvenstveno problem ishrane sopstvene porodice. Ali da li je to prava odluka u slučaju da imate veće zemljište na raspolaganju? Ovaj članak je pripremljen uz saradnju www.imprumutacum.ro.

Ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje, jer je generalno pravilo u ozbiljnoj hortikulturi gajenje nekoliko sorti biljaka. I ovo se radi zbog oscilacija cena na tržištu, jer jednog dana možete mnogo da zaradite na svojim kajsijama na primer, a već sledećeg izgubite ceo profit iz te sezone, samo zato što je neka firma uvezla bagatelno jeftine kajsije sa drugog kraja sveta, počela da ih prodaje i time je potrla prethodnu cenu.

Pored ovog tržišnog rezona, treba da znate da se bavite sezonskom proizvodnjom i da vaši rezultati zavise baš od te sezone. Jedna oluja, iznenadni grad, sušni mesec, biljna bolest ili neki insekt u prolazu mogu da vam upropaste i planove i bankovni račun. Zato je neophodno da gajite nekoliko vrsta, ali ne previše. Ozbiljna proizvodnja se nikada ne bazira na po nekoliko kilograma od desetak i više proizvoda. Morate da se naučite da razmišljate tržišno.

Upravo zbog toga istražite šta je to što se traži na lokalnom, i zašto da ne regionalnom ili svetskom tržištu. Nemojte se plašiti da makar probate, pogotovo kada se radi o takozvanoj premijum proizvodnji koja operiše sa ograničenim serijama proizvoda, ali sa jako visokim cenama i samo za probranu klijentelu. Na konkrenom primeru to može da izgleda ovako – vaših dva kilograma kvalitetnih tartufa doneće bolji profit nego da ste danima na pijaci prodavali stotinu kilograma vrganja. I uštedeće vam vreme svakako.

Ono što trenutno ima odličnu prođu i na domaćem i na okolnim trištima je sveže začinsko bilje. Te tako, umesto da gajite običan ili čeri paradajz, pokušajte sa korijanderom koji je vrlo tražena roba poslednje godine. Isto važi i za buketiće svežeg origana, majčine dušice, nane, ruzmarina ili hajdučke trave. Nema potrebe da sušite ove biljke, prosto ih prodajte za dalju prodaju po pijacama i videće kako možete daleko brže i lakše da zaradite umesto što pokušavate da prodate paradajz ili obično baštensko cveće.

Ali nemojte zanemariti ni cveće, makar ne ono koje ima specijalne kozmetičke ili medicinske karakteristike. U slučaju da imate nekoliko zasađenih žbunova lavande tada znate da uvek možete da prodate bukvalno sve čim ga iznesete na tržište. Ako posedujete veće zemljište jedna njiva zasađena samo lavandom doneće vam miran finansijski san u toku cele sledeće godine. A skoro isto važi i za tako otpornu, a jako korisnu biljku kao što je kantarion. U toku cvetanja rasprodaćete sve buketiće sveže biljke, jer se koristi kao ukrasno sveže ili suvo cveće i sastojak za ulja, tinkture i čajeve.

Morate da pratite koje su to prehrambene, medicinske ili kozmetičke teme popularne u poslednje vreme, a koje će tek to postati uskoro. I tako se i pozicionirati sa svojom proizvodnjom. Nema potrebe da očajavate što u ovim krajevima ne možete da gajite kokos ili avokado, ali zato možete prvoklasnu lavandu, ruže bogate esencijalnim uljima, i naravno popularne začinske biljke.